Tekniikka petti Turussa

Turun kaupungintalon remontin yhteydessä on uusittu kokousjärjestelmä. Tai niin ainakin luultiin. Sillä järjestelmä kaatui heti alkajaisiksi eilisessä (1.10.2012) kaupunginvaltuuston kokouksessa, eikä sitä pystytty palauttamaan kokouksen aikana. Päätökset saatiin tehtyä nimenhuutoäänestyksellä.

Järjestelmä oli toiminut projektijohtaja Tuomas Heikkisen mukaan testausvaiheessa moitteettomasti. Näin on varmasti ollut. Mutta.

Itse pääsin tarkastuslautakunnan ominaisuudessa testaamaan kyseistä järjestelmää testiympäristössä viime viikolla. Syystä tai toisesta saimme järjestelmän jumiin alta aika yksikön. Ongelma viestitettiin eteenpäin ja osa ongelmista liittyi varmasti tietoliikenneyhteyksiin, mutta kenties järjestelmässä on vielä jotain muitakin puitteita.

Myönnän, että ainakin itse käytin tilaisuutta hyväkseni ja toimin ”valekokouksessa” hieman kurittomasti. Olen sitä mieltä, että ihmisille tarkoitettu tietojärjestelmä pitää testata erittäin huolellisesti, koska aina on joku joka käyttää tai yrittää käyttää järjestelmää väärin syystä tai toisesta. Tästä syystä kaikki teknisesti mahdolliset ongelmat kannattaa sulkea pois etukäteen. Samasta syystä testaajina pitää olla myös hyvin erilaisia ihmisiä, koska heillä on eri tapoja käyttää järjestelmiä.

Ongelmista huolimatta, uskon, että tieto- ja viestintäteknologian avulla demokraattinen päätöksenteko tulee lähemmäksi meitä jokaista. Tulee ehkä uusia tapoja toteuttaa demokratiaa esimerkiksi kuntatasolla.

Mainokset

2 thoughts on “Tekniikka petti Turussa

  1. Ainahan ne testattaessa toimivat! Niin erään nimeltä mainitsemattoman raideliikennettä harjoittavan monopoliyhtiön myyntijärjestelmäkin toimi testauksessa hyvin, mutta nyt ovatkin alkaneet jostain syystä myymään tasarahalla lippuja ja mainoskampanjat pyörivät tiuhaan sekä netissä että telkkarissa. Tulee vaan mieleen, että jos testauksessa on käytetty vain yhtä lautakuntaa kerrallaan ja valtuusto on varmaan isompi, niin olisiko Turulla käynyt sama moka kuin monopolifirmalla? Liian vähän testaajia yhtä aikaa…

Kommentointi on suljettu.