Tulkaa tytöt ICT-alalle!

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa esitti Turun Sanomissa (23.9.) huolensa erityisesti tyttöjen hiipuvasta matematiikan innostuksesta ylioppilaskirjoituksissa. Viime vuosina lähes 30 prosenttia tytöistä ei ole kirjoittanut matematiikkaa lainkaan, myöskään pojista noin 10 prosenttia ei kirjoita matematiikkaa.

Haste ei ole uusi, mutta se on valitettavaa, koska näin rajoitetaan tulevaa ammatinvalintaa tai tehdään polku pidemmäksi. Matematiikkaa tarvitaan kaikkialla, monissa aivan arkipäivän ongelmissa. Kuka laskee lääkeannoksen, kuka laatii budjetin tai arvioi vuosittaisen lainakoron? Onko alennukset laskettu oikein? Riittävätkö rahat?

Mikäli palkkatasa-arvo kiinnostaa, niin informaatio- ja kommunikaatioteknologian (ICT) alalla se toteutuu varsin hyvin, sillä naisen euro on 96 senttiä eli melkein kokonainen euro. Ei ihan huono diili maassa, jossa yleisesti naisen euroa on 82 senttiä.

ICT-ala kaipaakin lisää naisia. Tytöt ja nuoret naiset käyttävät innokkaasti tietotekniikkaa, mutta suurin osa tyytyy päivittelemään tietotekniikan monimutkaisuutta sen sijaan että lähtisi itse kehittämään käyttäjäystävällisempiä ratkaisuja. Naisia kaivataan alalle, jotta saadaan tärkeää osaamista ja uusia näkökulmia palveluiden ja sovellusten kehitykseen.

Matematiikan tohtori Marjatta Näätänen uskoo kulttuurin ja asenteiden vaikuttavan tyttöjen intoon opiskella matematiikkaa. Tytöillä ja pojilla on yleensä yhtäläinen kiinnostus ja osaamistaso matematiikan suhteen, mutta yläkoulussa tapahtuu usein muutos. Onko meillä kykyä ja halua vastustaa tätä muutosta?

Tärkeitä ovat tietysti matematiikanopettajat ja kodit. Avainasemassa lienevät kaverit. Entä, mikä on julkinen mielipide matematiikasta. Osataanko me myydä matematiikkaa yhtenä kielenä? Yhtenä universaalina kommunikaatiovälineenä?

Entä mitä me täällä tietojärjestelmätieteessä voisimme tehdä, että ICT-ala olisi houkuttelevampi. Vinkkejä voi hakea vaikka Teknologiateollisuuden Naisia ICT-alalle! tutkimuksesta. Tähän opukseen kannattaa muuten tutustua, jos olet kiinnostunut ICT-alasta – sukupuolesta huolimatta:

http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/tiedotteet/2011-8

http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/nict.html

 

Mainokset

One thought on “Tulkaa tytöt ICT-alalle!

  1. Täytyy tietenkin muistaa, että meillä tietojärjestelmätieteessä ei matematiikan ennakkotietoja pahemmin tarvita, kun kyse on liiketoiminnan palvelemisesta tietoteknisin keinoin. Tosin kauppakorkeakouluun pääsee helpommin, jos on matikan yo-kirjoituksissa kirjoittanut. Voi tietty myös miettiä, että vaikuttaako matematiikan yhdistäminen tietotekniikka-alaan negatiivisesti, koska ICT-alalle voi päätyä monta muutakin kautta.

Kommentointi on suljettu.