Enemmän lahjoja osa 2

Kirjoitin viime jouluna siitä, miten lahjatalous on osa organisaatioiden toimintaa, vaikka sitä ei aina tule niin ajatelleeksi. Aihe tuli uudelleen mieleeni, kun viime päivinä tiedotusvälineet ovat kertoneet paristakin tapauksesta siitä, miten yrityselämässä kunnostautuneet ovat aktiivisia yleisen hyväntekemisen saralla.

Viimeisimmässä Arvopaperi-lehden numerossa kansikuvassa hymyilee Ilkka Herlin, joka on tullut tunnetuksi Itämeren suojelutyössään. Jotkut toki tuntevat hänet paremmin Cargotecin omistajana ja hallituksen puheenjohtajana.  Herlinin ja kumppaneiden Baltic Sea Action Group on Itämeren pelastamiseksi työtä tekevä säätiö, joka pyrkii parantamaan Itämeren tila vaikuttamalla suoraan korkean tason päättäjiin rakkaan sisämeremme eri rantavaltioissa. Jutussa kerrotaan laajasti BSAG:n toimenpiteistä ja Herlinin ajatuksista ympäristölobbauksen takana.

Toinen esimerkki on Uusi lastensairaala 2017 –hanke. Julkisuudessa kerrottiin juhannuksen alla, miten joukko suomalaisia talouselämän ja kulttuurin vaikuttajia on turhautunut siihen, kuinka hitaasti uuden Lastensairaalan perustaminen etenee Helsingin Meilahden alueella. Uusi lastensairaala on joutunut ja joutuu edelleen kilpailemaan monien kilpailevien rakennushankkeiden kanssa HUSin budjetissa. Lastensairaala-aktivistit ovat perustaneet yhdistyksen, joka kerää yksityistä rahaa sairaalalle ja yrittää aikaistaa päätöstä rakennuksen valmistumisesta.

Hankehan ei hyödytä vain Uuttamaata vaan on koko maan asia, sillä vaikeita lastensairauksia sairastavat lapset lähetetään Helsinkiin ympäri maata. Keskimäärin jokaisessa suomalaisessa peruskoululuokassa on yksi lapsi, joka on jossain vaiheessa ollut hoidettavana Lastenklinikalla tai Lastenlinnassa !

George Smith on pohdiskellut kirjassaan Asking Properly – The Art of Creative Fundraising ihmisten vaikuttimia antaa rahaa hyväntekeväisyyteen. Vaikuttimet vaihtelevat aidosta huolestumisesta tai syyllisyydentunnosta haluun näyttäytyä hyvänä ihmisenä, tehdä jotain kuolematonta tai vain kuulua hyvään porukkaan.  Monilla henkilökohtaiset syyt vaikuttavat, myös lastensairaalahankkeessa monilla on taustalla oman lapsen sairaus.

Itse pohdin, pitäisikö minunkin antaa muutama ropo tähän lastensairaalalobbaukseen.  Ainakin tunnistan kaikki Smithin luettelemat motiivit yhtä lailla relevanteiksi omalla kohdallani.

Mainokset