Rajoja ylittävää yhteistyötä

Yliopistojen yhdistymisestä seuraa paljon hyvää, vaikka huonot puolet huomataan heti ja niistä keskustellaan eniten. Minulla on kaksi loistavaa esimerkkiä aine- ja tiedekuntarajat ylittävästä opiskelijoiden välisestä yhteistyöstä. Molemmat esimerkit ovat yrityksiä, jotka ovat syntyneet eri aloilta tulevien opiskelijoiden yhdistäessä ajatuksensa. Toinen on Virkkuukoukussa, toinen Jalo Helsinki.

Virkkuukoukussa on kahden opiskelijan, minun hyvän ystäväni Tiina Jaatisen (KTM) ja muotoilija Minna Kokon perustama yritys. Liikeidea syntyi vuonna 2009 Nuori Yrittäjyys -kurssilla. Suunnittelija Minna Kokko sai idean mattomalliin Notre Damen katedraalin ikkunoista. Virkkuukoukussa valmistaa uniikkeja, kestävän kehityksen mukaisia pitsimattoja. Yritys on kasvanut kahden naisen kokoonpanosta siihen, että yrityksessä on nyt kuusi työntekijää, neljä osakasta ja alihankintaa Raina Säätiössä. Jälleenmyyjiä on ympäri Suomea ja ulkomailla, muun muassa Italiassa, USA:ssa ja Australissa. Yritys on saanut paljon medianäkyvyyttä, yhtenä tuoreimmista juttu Financial Times -lehdessä. Huimaa menoa siis!

Tiina kertoi minulle, että opiskelijat ovat oppineet paljon toisiltaan. Eri aloilta tulevilla henkilöillä on eri tapoja tehdä asioita, mutta loppujen lopuksi on kyse kuitenkin persoonasta ja ihmisistä, joten aloja ei voi näin stereotypioisoida. Kauppatieteellisellä koulutuksella on hyvät valmiudet yrittäjyyteen. Yrittäjyydessä onnistumisen kokemukset ovat paljon suurempia verrattuna moneen palkkatyöhön, koska tietää, että on itse saanut jotain aikaan.

Toinen opiskelijoiden yhteistyönä syntynyt esimerkkiyritykseni on designpalovaroittimia valmistava Jalo Helsinki. Se on yksi ensimmäisiä Aalto Entrepreneurship Society (Aaltoes) -yhdistyksen perustalta ponnahtaneita yrityksiä. Jalo Helsingin perustaja on Aalto-yliopiston Teknillisessä korkeakoulussa opiskeleva Olli Nuutila. Veljeni opiskelukaveri Miika Perä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta vastaa yrityksen rahoituksesta. Yritys on viiden yrittäjän pyörittämä yhteisö, johon yhteistyökumppaneiksi saatiin tunnetut suunnittelijat Harri Koskinen ja Paola Suhonen. Designpalovaroittimista syntyi Koskisen suunnittelema Kupu ja Suhosen käden jälkeä oleva Lento. Yliopistouudistus on antanut myös Helsingissä eri tieteenaloille mahdollisuuden kohdata. Aalto-yliopiston myötä syntyi yhdessä tekemisen kulttuuri Helsingin kauppakorkeakoulun, TaiK:n ja TKK:n välille.

Yliopistouudistus tuottaa siis myös hyviä asioita ja jaetun osaamisen tuomaa menestystä, joita on tärkeä muistaa nostaa esille edes silloin tällöin!

Mainokset

One thought on “Rajoja ylittävää yhteistyötä

  1. Olipa hyvä ja positiivinen kirjoitus! Olen monesti ajatellut itsekin, että kun tuota potentiaalia löytyy eri alojen käsityöläisistä, niin miksi ei kauppakorkean opiskelijoiden osaamista voisi käyttää enemmän tuotteiden kaupallistamiseen. Molemmat osapuolet hyötyisivät! Maailmassa on miljoonia pieniä niche-alueita, joihin ihan kaikkiin eivät suuryritykset halua iskeä, ainakaan heti. Pitää vaan löytää se oma osaamisensa ja saada se markkinoitua.

Kommentointi on suljettu.