Yliopistodoping – plagiointi

Turun yliopistossa pilotoidaan plagioinnintunnistusohjelmisto Turnitinia. Oli jo aikakin! Olen iloinen, että vihdoinkin yliopistot ovat heränneet todellisuuteen, josta ammattikorkeakouluissa on oltu tietoisia jo kauan.

Itselleni tämä plagiointiasia on ollut lähellä sydäntä ensimmäisestä kandiryhmästä 2004 asti. Muutama kotimainen opiskelija halusi kirjoittaa kandinsa englanniksi, ja väliraporttivaiheessa ryhmän toisen ohjaajan kanssa huomasimme, että englannin osaamistaso vaihteli teksteissä. Havaittiin plagiointia, keskusteltiin, opiskelijat korjasivat ja kaikki olivat tyytyväisiä. Paitsi nyt ehkä seuraavat kandiopiskelijat, jotka saivat tehdä kandinsa monta vuotta suomeksi. Ja me opettajat, jotka pohdimme menettelytapoja useamman tunnin ja saman verran googlasimme lopullisia kandeja.

Yhden kotimaisen graduopiskelijan kanssa sama juttu. Kirjallisuuskatsausta 49 sivua, aikaisemmasta oppineena googlasin työn ekan lauseen ja ekana tuloksissa oli joku nettilähde, josta lause oli sanasta sanaan. Kaksi sivua googlasin, yhtään lähdettä ei oltu merkitty ja sitten lopetin. Pyysin opiskelijan käymään, jännitti hirveästi kokemattomana ohjaajana. Sain viestini perille, opiskelija yritti puolustaa tekoaan omilla työtavoillaan ”Lisään ne lähteet myöhemmin” (Millä muistiinpanoilla ne lisää 49 sivuun???). Lupasin lukea uudelleen kun lähteet olivat merkittynä. Tulihan se, kahden vuoden päästä.

Doping tuli mieleeni vasta, kun toimin yhden gradun esitarkastajana. Tähän mennessä olin jo melko vainoharhainen ja järjestelmällisesti googlasin satunnaisia lauseita kirjallisuuskatsauksesta. 30 sivun kirjallisuuskatsauksesta oli omin luvin lainattua ilman lähteitä useampi sivu. Korjattiin, ja työ saatiin päätökseen. Mutta se ei ollut ilmeisesti opiskelijalle riittänyt, vaan hän oli mennyt kavereilleen kehuskelemaan, että oli tehnyt kirjallisuuskatsauksen copy-paste-menetelmällä. Ja kun arvosanat tulivat, omat opiskelijani lähettivät sähköpostikyselyitä, miksi he saivat niin huonon arvosanan vaikka olivat tehneet oman työnsä kunnolla??? Joku oli käyttänyt luvattomia aineksia, ja saanut kovemman kilpailutuloksen, miksi minä en saanut parempaa?

Kaikki on nähty, kaikki selitykset kuultu. Yksikään plagiaattori ei kuitenkaan ole pysähtynyt ajattelemaan ennen kuin olen häneltä kysynyt: Mitä arvoa plagioidulla tutkielmalla, harjoitustyöllä tai keskustelupalstan kirjoituksella on? Mitä arvoa on tutkinnolla, jos se on saatu vilpillisin menetelmin? Osaatko sitten työelämässä asiat, jos et ole todella niitä opiskellut? En usko, että kestäisi kauan kun sana kiirisi eteenpäin, että siellä Turun kauppakorkeakoulussa saa maisterinpaperit kun kopioi kaverin harkkatyön/gradun.

Sellaisessa yliopistossa minä en halua olla töissä, ohjata töitä tai opettaa. Siksi parin kädenväännön jälkeen tietojärjestelmätieteeseen hankittiin tuo samainen Turnitin jo vuonna 2009, allekirjoittaneen aloitteesta. Työtä säästyi, kokemusta kerättiin ja nyt koko yliopisto hyötyy siitä! Toivon, että tästä alkaa tie eettisempään opiskeluun ja voimme kaikki olla ylpeitä valmistuneista!

Mainokset

4 thoughts on “Yliopistodoping – plagiointi

  1. Hyvä kirjoitus, Jonna! Plagioinnin ja muiden eettisten rimanalitusten jatkuva esiintyminen antaa totisesti ajattelemisen aihetta ja herättää monia kysymyksiä. Ovatko ihmiset todellakin tietämättömiä asiasta? Tekeekö tilaisuus varkaan? Ovatko rangaistukset liian heppoiset? Onko valvonta lepsua? Eivätkö ihmiset ymmärrä, millaisen järjettömän riskin he ottavat jatkoelämänsä suhteen? Ja lopuksi: eikö ihmisillä ole minkäänlaisia periaatteita elämässään?!?

  2. Asenteet ovat ilmeisesti löystyneet: http://www.fsd.uta.fi/menetelmaopetus/kvali/etiikka.html Katso esim. taulukko 7. Kaikilla ei ole samanlaisia periaatteita kuin meillä tutkijoilla tutkimuksen suhteen, ja varmaan se johtuu osaksi siitä, ettei asia ole niin läheinen. En usko että musiikintekijätkään pahemmin lataavat laitonta musiikkia. Mutta valistusta tarvitaan eri kouluasteilla ja lähdeviittaukset pitäisi tulla tutuiksi jo ala-asteella 🙂 Sillä tavalla meidän työmme helpottuisi täällä. Kuitenkin pitää muistaa, että ei se Turnitinkään kaikkea ratkaise, paperikirjoistakin voi kopioida tekstiä…
    Muutama mielenkiintoinen linkki vielä: http://plagiointitutkija.blogspot.com/ ja
    http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu05631.pdf

  3. Bongasin tuosta ensimmäisestä linkistä kohdan:” Kiire saada tutkinto valmiiksi tiedossa olevan työpaikan vuoksi”. Opiskelijat eivät aina tule ajatelleeksi, että työnantajat ovat usein yhteydessä yliopistoon ja esimerkiksi graduohjaajaan kuulostellakseen, miten ao henkilö on suoriutunut opinnoissaan. Loistelias tuleva ura voi silloin tyssätä alkuunsa.

  4. Plagiointitutkijan kirjoituksessa taas kritisoitiin Nelosen uutista, jossa oli todettu että plagiointi- ”asialla ovat (tietysti) muualta Suomeen tulleet opiskelijat, ts. ulkomaalaiset. Onko lopputulema siis, että suomalaiset eivät edelleenkään plagioi?” Minunkaan kokemukseni eivät suinkaan rajoitu ulkomaisiin opiskelijoihin vaan kyllä nämä meidän omat kasvattimme osaavat kikat ja keinot.

Kommentointi on suljettu.