Vaalikoneet – kuka manipuloi ketä?

Jouluhupia ja vähän muutakin mielenkiintoa ovat viime päivinä luoneet internetin vaalikoneet. Presidentinvaalit lähestyvät ja pitäisi löytää paras ehdokas. Tai ainakin sopivin. Onhan ääneni kallis ja arvokas. Ja minä käytän sitä.

Itse olen vieraillut ainakin Turun Sanomien, Helsingin Sanomien, Iltalehden ja Yleisradion koneilla. Kärkipaikalle on aina kirinyt eri ehdokas. Mielenkiintoista on ollut huomata, miten lähellä toisiaan prosentualisesti ehdokkaat ovat olleet – noin niin kuin pääsääntöisesti. Tutkimalla lähemmin kysymyksiä ja vastauksia, siis porautumalla tiedon lähteille, löytyykin sitten jo suurempia eroja. Mutta miten moni meistä kaduntallaajista porautuu?

Ja jos kärkiehdokas ei ole ensisilmäykseltä miellyttänyt, niin sitten on voinut vaihtaa omia mielipiteitään tai niiden painotuksia. Teknologia on ihmeellinen. Ja johan on ehdokkaiden järjestys muuttunut. Parempaan tai vielä paremmaksi. Tiedä häntä.

Joissain tapauksissa yritin myös olla täysin tietämätön tai vailla mielipidettä. Minua kiinnosti tietää, kuka silloin on paras (Yritin siis olla yhtä näppärä kuin nuoret ammatinvalinnassaan: lue aikaisempi ICT-asentaja juttuni). Suurimmaksi osaksi vaalikoneet oli laadittu niin, että jos minä en vastannut mitään tai ollut mitään mieltä, niin konekaan ei antanut vastausta.

Entä sitten ne kysymykset, joihin vastaaminen on hankalaa – tai jopa mahdotonta. Esimerkiksi: ”Puolustusvoimien määrärahat tällä hetkellä (2011) ovat oikealla tasolla” ja vastauksen voi valita janalta: Samaa mieltä – Eri mieltä. Siis jos olen eri mieltä, niin onko niitä sitten liian vähän vai liian paljon. Ei tämä ole näsäviisastelua! Mielestäni näissä vastauksissa on erittäin suuri ero.  Ärsyttävää. Ehkä tämä ei olekaan oikea kysymys vaan se on SYKYMYS.

Mielipiteitä voidaan manipuloida monin tavoin ja meillä pitäisi olla kyky tulkita ja tietää, missä ja miten meitä ohjataan. Finlandia-voittaja Mikko Rimminen käyttää teoksessaan Nenäpäivä mielipidemittauksesta sanaa KYSELMYS. Se on naseva, lyhyt ja antaa ehkä hieman osviittaa, että kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.

Hauskaa Uutta Vuotta SYKYMYSTEN ja KYSELMYSTEN viidakoissa!

Mainokset