Tietojärjestelmätiede – kolminkertainen signaali laadusta

Teemme työtä tietojärjestelmätieteen oppiaineen nimissä.  Nimi ei aina ole havainnollinen eikä se ole helposti ulkopuolisille aukeava, mutta se on parasta mitä tähän mennessä olemme keksineet.  Minulle se on kolminkertainen sinetti laadulle.

Ensiksi on Tieto.  Ei siis huhupuhe, juoru, uskomus, luulo, vaan tieteellisesti oikeaksi todistettu tieto.  Siinä on toimintamme pohja.   Tieto tietysti jalostuu käyttäjien prosesseissa edelleen informaatioksi, tietämykseksi ja lopulta viisaudeksi. Näitä emme kuitenkaan voi heti tarjota, voimme vain tarjota tietoa.

Toinen avainsana on Järjestelmä.   Järjestelmä viittaa hyvinkin suoraan järjestelmällisyyteen, asian hallintaan, kontrolliin ja suunnitelmallisuuteen. Ei siis jälleen ole kysymys esimerkiksi sattumanvaraisuudesta, anarkiasta, tilannekohtaisuudesta tai arvan heittämisestä.   Järjestelmä on jotain positiivista, jotain jonka jokin on luonut, ja jonka tehtävä on tuottaa tasalaatuisia tuotoksia.

Lopulta tietenkin on Tiede.  Konnotaatiot ovat samansuuntaisia kuin sanassa ”Tieto”.  Kyseessä ei ole ”oppi”, yhteisesti hyväksytty kompromissi, vaan jatkuva dynaaminen liike kohti evidenssiä ja totuutta.  Tieteellinen tieto tuotetaan järjestelmällisesti, ja sen tuottamisprosessi osaltaan takaa laadun.  Tiede ei tarkoita sitä, että asioilla ei voisi olla käytännön merkitystä ja relevanssia: päinvastoin paras tiede on hyvinkin käytännön läheistä ja ymmärrettävää.

Teemme työtä erilaisten brändien ja organisaatioiden alla, jotka viestittävät ihmisille erilaisia asioita.  Tietojärjestelmätieteen tekeminen Turun yliopiston brändin alla ei ole mikään huono arpa tässä arvonnassa.

Mainokset

One thought on “Tietojärjestelmätiede – kolminkertainen signaali laadusta

 1. Nopeana kommenttina Reiman hienosti argumentoituun kirjoitukseen voisin tässä vielä lisätä, että tein vuosi sitten kyselyn aineemme pääaine- ja sivuaineopiskelijoille Tietojärjestelmätiede-termin havainnollisuudesta ja ajantasaisuudesta.

  Aineen opetuksen nykytarjontaa parhaiten kuvaavaksi opiskelijat valitsivat termin ”Liiketoiminnan tietojärjestelmät”. Vanha termi TJT tuli melko pienellä erolla toiseksi. Kun kysyttiin, mihin suuntaan opetusta pitäisi kehittää, oli Liiketoiminnan tietojärjestelmät aivan selvä ykkönen ja top4 oli seuraava:
  – Liiketoiminnan tietojärjestelmät (49% piti hyvänä)
  – Tietohallinnon johtaminen (31%)
  – Tietojärjestelmätiede (31%)
  – Liikkeenjohdon tietojärjestelmät (26%)

  Lopuksi voisi heittää yhden opiskelijan vastauksen kyselyn avoimeen kysymykseen: . ”Tietojärjestelmätiede kuulostaa nimen perusteella aikamoiselta nörtteilyltä. Ihan coolit ihmiset sitä kuitenkin lukee, eikä täällä edes pahemmin koodata, joten melko harhaanjohtava nimi. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että aineen nimestä kävisi jotenkin ilmi, että nyt käsitellään tietotekniikkaa nimenomaan OSANA LIIKETOIMINTAA eikä niinkään kenenkään koodarin näkökulmasta.”

  Olen opiskelijan kanssa samaa mieltä.

  Timo

Kommentointi on suljettu.