TSEpustukset alkavat

”Mitä te oikein siellä kauppakorkeakoulussa teette?” kysytään usein meiltä tutkijoilta. Paljon meillä on tekemistä jatkuvasti, mutta ulkoa päin katsottuna tiedemaailma voi näyttäytyä kaukaisena norsunluutornina, jossa Einstein-tukkaiset hajamieliset professorit hääräävät labratakeissaan. Kauppakorkeakoulussa ei kukaan taida käyttää labratakkia, ja hiusmuotikin on maltillisempaa.

No, me opetamme, tutkimme ja teemme hallinnollisia töitä. Itse tutkin tietohallinnon jatkuvuudenhallintaa, josta on kyse mm. VR:n lippuautomaattien tämän hetkisissä ongelmissa. VR on ulkoistanut lippuautomaattiensa tietojärjestelmän mitä ilmeisimmin Accenturelle ja Tiedolle, mutta järjestelmät eivät toimi. Ongelmallista VR:n kannalta on, että sen asiakkaat ja liiketoiminta kärsivät oli ongelman alkulähde missä tahansa. Riskin ulkoistaminen onkin melko mahdotonta. Tutkimuksemme mukaan yritykset pyrkivät asiakaspalvelun häiriöttömyyteen, koska suuret katkokset palvelussa vahingoittavat nopeasti yrityksen mainetta ja sitä myötä vaikuttavat liiketoimintaan, kuten Sampo Pankilla kävi joitain vuosia sitten. Tämän kokoluokan tietojärjestelmissä, joissa käyttäjiä on tuhansia ja järjestelmän tulisi olla koko ajan käytössä, muutosten testaaminen on vaikeaa, mutta välttämätöntä. Oli vika missä hyvänsä, tästä häiriöstä olisi voitu selvitä helpommalla yhteisellä viestinnällä, joka olisi jo ennakkoon mietitty, eikä tosia osapuolia syyttelemällä. Onneksi automaateille on olemassa vaihtoehtoja.

Tällaiset esimerkit ovat hyödyllisiä opetuksessa. Opiskelijat oppivat ratkomaan yritysten ongelmia, kun joutuvat soveltamaan teorioita käytäntöön. Olen useamman vuoden ajan käyttänytcase-opetusmenetelmää kursseillani, jossa opiskelijat ja opettaja ensin itsenäisesti miettivät ratkaisumalleja valmiiksi kirjoitettuihin tapauksiin, ja sitten niitä ratkotaan luokassa yhdessä keskustellen. Näin opiskelijat näkevät, että soveliaita ratkaisuja on useampia ja oppivat ottamaan huomioon myös toisten asiantuntijoiden näkökannat. Mm. pian alkavalla Management of Information System Security -kurssilla keskustelut ovat mielenkiintoisia, koska opiskelijoita on sekä suomalaisia, että ulkomaisia, kauppatieteilijöitä ja teknisen taustan omaavia.

Hallinnollisiin töihin liittyvät mm. verkkonäkyvyyden kehittäminen. Jokin aika sitten huomasimme tietojärjestelmätieteessä, että vanhat nettisivumme olivat täynnä vanhentunutta tietoa ja lisäksi, ne oli siirretty opiskelijoiden intranettiin, emmekä voineet markkinoida kurssejamme, tutkimustamme tai osaamistamme koulun ulkopuolelle siten kuin halusimme. Siitä saimme kimmokkeen uusia nettisivumme (tulossa pian), ja miettiä miten voisimme hyödyntää sosiaalista mediaa.

Perusteellisen pohdinnan jälkeen päätimme perustaa mm. blogin, jossa voimme kertoa mitä me oikein teemme täällä. Yhteensä 12 vapaaehtoista TSE:n Johtamisen laitokselta lähtee mukaan kirjoittajiksi, mukana on professoreita, tutkijoita, jatko-opiskelijoita, sekä suomalaisia että ulkomaisia vahvistuksia, johtamisen ja organisoinnin sekä tietojärjestelmätieteen aineista. Ja aiomme houkutella muitakin mukaan. Tämä generaattori käynnistyy pikkuhiljaa, tarkoitus on viikoittain julkaista yksi kirjoitus, kunnes innostumme toden teolla.

Mainokset