Akateemisesta maailmasta

Viime perjantain 26.8.2011 Tekniikka & talous -lehdessä, kasvuyrittäjä Mohamed El-Fatatry kommentoi akateemista maailmaa. Hänen mukaansa akateeminen maailma on jumiutunut vanhaan, eikä arvosta ulkopuolella tehtävää työtä, ”akateemisesta maailmasta on tulossa yhdentekevä”.

Turun kauppakorkeakoulun kasvattina ja nykyisenä opettajana sekä tutkijana minun on vaikea allekirjoittaa näitä väitteitä. Jos puhutaan opetuksen ja tutkimuksen sisällöstä, yliopistomaailmassa tulisi opettaa asioita joita tutkimme, ja kauppakorkeakoulussa tutkimuskohteina usein ovat yritykset, myös start-up:t, kuluttajat, asiakkaat, ajankohtaiset ilmiöt. Käymme siis haastattelemassa, tai kyselemässä reaalimaailmassa miten asiat hoidetaan ja sitten opetamme niitä käytäntöjä opiskelijoillemme teoreettisella tiedolla höystettynä ja julkaisemme tutkimuksemme myös muille tieteilijöille luettavaksi. Totta on, että osa opetuksesta perustuu viime vuosisadalla julkaistuihin malleihin, mutta useimmiten niitä käytetään uusien ja ajankohtaisten ongelmien ratkomiseen. Lisäksi tuomme myös tuulia yritysmaailmasta vierailuluennoin, kannustamme opiskelijoita toimeksiantograduihin ym.

Voi olla, että ”kaikki merkittävät innovaatiot tehdään yksityisellä sektorilla”, mutta monellako yrityksellä tässä kvartaalitaloudessa on mahdollisuus panostaa perustutkimukseen, josta rahallinen hyöty saadaan vasta parinkymmenen vuoden päästä. Lääkefirmatkin ilmeisesti seuraavat tarkkaan lääketieteellisiä julkaisuja poimiakseen sieltä parhaat löydökset portfolioonsa.

Ja voi niitä opiskelijoita, jotka ovat korkeakoulussa vain läpäistäkseen kokeet. Luulisin ja toivoisin, että ne ketkä todella ovat osallistuneet opetukseen ja pohtineet asioita, lopulta saavat työmarkkinoilla ne parhaat paikat, koska ovat oppineet myös soveltamaan opetettuja malleja elävään elämään. Mutta totuuden siemen kolumnissa oli, monikaan ei halua ryhtyä yrittäjäksi vaan mieluummin suuntaa toisten palvelukseen.

Kirjoittaja: Jonna Järveläinen

Mainokset